Een Belangrijke Ontwikkeling
In een opmerkelijke stap heeft Cloudflare gisteren aangekondigd dat het als eerste internetintermediair, buiten lokale internetproviders (ISP’s), de toegang tot piratenwebsites voor Britse gebruikers blokkeert. Wanneer gebruikers proberen toegang te krijgen tot bepaalde piratenwebsites, worden ze geconfronteerd met de boodschap ‘Error 451 – Onbeschikbaar om juridische redenen’. In theorie zouden ISP-blokkades ervoor moeten zorgen dat Britse gebruikers deze melding helemaal niet te zien krijgen. Echter, door een combinatie van Cloudflare’s blokkademechanisme en keuzes van sommige VPN-gebruikers, is er nu een impasse in de piraterij.
De meeste Britse huishoudens maken gebruik van internetdiensten van providers zoals BT, Virgin Media, Sky, TalkTalk, EE en Plusnet. Hierdoor worden blokkade-instructies die eerder bij de Hoge Raad zijn verkregen vaak aan deze bedrijven gericht. Deze zogenaamde “no fault” blokkades zijn inmiddels niet meer omstreden; ISP’s geven van tevoren aan dat ze een blokkade tegen verschillende piratenwebsites niet zullen aanvechten, wat meestal voldoende is voor de rechtbank om een bevel uit te vaardigen dat ze vervolgens naleven.
Al meer dan 15 jaar leidt dit tot blokkades die zo dicht mogelijk bij de gebruikers worden uitgevoerd, waarbij de individuele blokkademaatregelen van de ISP’s het zware werk doen. Een nieuwe golf van blokkades, gericht op ongeveer 200 piratenwebsite-domeinen, is gisteren van kracht geworden, maar met de onverwachte betrokkenheid van een belangrijke nieuwe speler: Cloudflare.
Cloudflare Blokkeert Piratenwebsites “Om Juridische Redenen”
Als piraterij wijdverspreid is, moet het blokkeren van piratenwebsites in het VK dat ook zijn. In de nieuwste golf van blokkades, die gisteren van kracht lijkt te zijn geworden, zijn bijna 200 piratendomeinen die door de Motion Picture Association zijn aangevraagd, toegevoegd aan een van de langste lijsten van piratenwebsiteblokkades ter wereld.
De grote verandering is de onverwachte betrokkenheid van Cloudflare. Voor sommige gebruikers die proberen toegang te krijgen tot de gisteren toegevoegde domeinen, verschijnt de volgende melding:
Cloudflare 451 2025-07-15
Zoals vermeld in de melding, wordt Error 451 weergegeven wanneer een domein om juridische redenen is geblokkeerd, in dit geval redenen specifiek voor het VK. In reactie op een juridische order heeft Cloudflare stappen ondernomen om de toegang tot deze websites te beperken via Cloudflare’s beveiliging en CDN-diensten binnen het Verenigd Koninkrijk.
Achtergrond: Cloudflare’s Blokkeerbeleid
Voordat we kijken naar de ‘juridische order’ die Cloudflare tot deze actie heeft aangezet, biedt Cloudflare’s blokkeerbeleid voor auteursrechtsclaims met betrekking tot zijn CDN- en beveiligingsdiensten nuttige achtergrondinformatie. Aangezien Cloudflare geen inhoud kan verwijderen die het niet host, zijn andere dienstverleners beter gepositioneerd om deze kwesties aan te pakken. Blokkades door Cloudflare zijn daarom van beperkte effectiviteit, omdat een website toegankelijk blijft als deze stopt met het gebruik van Cloudflare’s netwerk. Cloudflare verzet zich dan ook regelmatig tegen pogingen om blokkadebevelen aan te vragen.
Cloudflare merkt op dat het stappen kan ondernemen om te voldoen aan geldige bevelen, mits “principes met betrekking tot proportionaliteit, due process en transparantie” worden nageleefd. Of Cloudflare hiertegen heeft geprotesteerd, is onduidelijk, maar de beschikbare informatie komt niet in de buurt van wat in de Error 451-melding is beloofd.
Beperkte Transparantie
Zonder een centrale database van blokkadebevelen en zonder wettelijke verplichting om details van instructies met het publiek te delen, is transparantie in het VK grotendeels aan het toeval overgelaten. Sommige bevelen komen online, maar er is geen garantie. Voor degenen die meer willen weten over het bevel dat Cloudflare beïnvloedt, biedt het bedrijf een link die belooft “de partij die het heeft aangevraagd en de autoriteit die het heeft uitgevaardigd” te onthullen. Deze link leidt naar de Lumen Database, die informatie publiceert die effectief is gedoneerd door bedrijven zoals Google en Cloudflare, met als doel de transparantie te verbeteren.
In dit geval is er echter geen indicatie van wie de blokkade heeft aangevraagd of welke autoriteit deze heeft uitgevaardigd. Uit ervaring weten we echter dat het verzoek is gedaan door de studio’s van de Motion Picture Association en dat de Hoge Raad in Londen de uitgevende autoriteit was.
Voor het grote publiek is de informatie slechts een korte lijst van domeinen. Zonder de inspanningen van Lumen, Google en Cloudflare zou de situatie aanzienlijk minder helder zijn.
Dynamische Blokkades en Beperkte Informatie
De lijst van 14 domeinen lijkt waarschijnlijk verband te houden met een blokkadebevel van de Hoge Raad dat door de MPA vóór februari 2024 is verkregen, maar precies wanneer is moeilijk te zeggen. Het probleem ligt bij dynamische bevelen; terwijl een lijst van domeinen in het oorspronkelijke bevel zal verschijnen (dat al dan niet beschikbaar wordt gesteld), kunnen andere domeinen die later verschijnen en aan hetzelfde bevel zijn gekoppeld, ook worden geblokkeerd, maar de details worden zelden openbaar gemaakt.
Op basis van onafhankelijk verkregen informatie is een kandidaat een oorspronkelijk bevel dat in december 2022 is verkregen en dat vroeg om blokkade van domeinen met bekende piratenmerken, waaronder 123movies, fmovies, soap2day, hurawatch, sflix en onionplay. Dit leidt rechtstreeks tot een ander ongewoon probleem.
De melding die van Cloudflare is gelinkt, heeft niet rechtstreeks betrekking op Cloudflare. De studio’s hebben de melding naar Google gestuurd nadat Google ermee had ingestemd om vrijwillig die domeinen uit zijn zoekindexen te verwijderen, mits het een kopie van de relevante gerechtelijke bevelen kreeg. Dergelijke meldingen werden geleverd en de domeinen werden gedeïndexeerd, en de praktijk is sindsdien voortgezet.
Dit roept vragen op over de aard van Cloudflare’s betrokkenheid en waarom het linkt naar het bevel dat naar Google is gestuurd; meldingen die naar Cloudflare worden gestuurd, worden meestal door Cloudflare zelf naar Lumen gestuurd. Dat lijkt hier niet het geval te zijn.
Effectiviteit van Blokkades en VPN’s
Wanneer blokkademaatregelen nodig zijn, verzet Cloudflare zich wanneer verzoeken betrekking hebben op zijn publieke DNS-resolver (1.1.1.1). Om een vergelijkbaar effect te bereiken, gebruikt Cloudflare echter een andere techniek.
“In landen met wetten die blokkade van toegang tot online inhoud mogelijk maken, kan Cloudflare websites geoblocken om de toegang in de relevante jurisdictie tot die websites via Cloudflare’s beveiliging en CDN-diensten te beperken.”
Cloudflare lijkt geo-blokkeren te gebruiken in het VK, zoals sommige VPN-gebruikers binnenkort zullen ontdekken. Normaal gesproken zal een VPN die een server in het VK gebruikt, ISP-blokkades omzeilen, net zoals dat zou gebeuren met een server die zich ergens anders ter wereld bevindt. Gebruikers die proberen toegang te krijgen tot domeinen die momenteel door Cloudflare zijn geblokkeerd, zullen bij gebruik van een VPN-server in het VK in plaats daarvan worden begroet met Cloudflare’s Error 451-blokkadebericht.
De Schaal van Blokkades is Potentieel Significant
Bij het doorlopen van de nieuwe domeinen die gisteren zijn geblokkeerd, wordt iets anders duidelijk; ze verschijnen in meerdere blokkadebevelen, niet alleen in het hierboven belichte bevel. We kunnen niet onmiddellijk ~200 domeinen controleren, maar potentieel kunnen honderden of zelfs duizenden domeinen betrokken zijn. En dat kan eigenlijk een zeer goede zaak zijn.
Domeinen die door Sky, BPI en anderen zijn geblokkeerd, lijken niet te zijn getroffen, althans voor zover wij kunnen bepalen. Ze hebben allemaal betrekking op sites die door de MPA zijn gericht, en de meeste, zo niet alle, geven onmiddellijk ernstige malwarewaarschuwingen, hetzij direct bij het bezoeken van de sites, hetzij kort daarna.
Al met al, als Cloudflare een domein in het VK blokkeert, is het in het kort sterk aan te raden om verder te gaan.
Conclusie
De betrokkenheid van Cloudflare in het blokkeren van piratenwebsites in het VK markeert een belangrijke verschuiving in de strijd tegen online piraterij. Met de combinatie van juridische maatregelen en technologische blokkades, lijkt het erop dat de toegang tot deze websites steeds moeilijker wordt voor gebruikers in het Verenigd Koninkrijk. Terwijl de transparantie rondom deze blokkades te wensen overlaat, is het duidelijk dat de strijd tegen piraterij een nieuw hoofdstuk ingaat, met Cloudflare als een onmiskenbare speler in het spel.