Officiële EU-website Misbruikt voor Advertenties van Dubieuze IPTV-diensten
De Eurostat-website van de Europese Commissie is misbruikt door derden om dubieuze IPTV-diensten te adverteren. Deze eenvoudige SEO ‘hack’ was gericht op het behalen van een hoge ranking voor verschillende IPTV-gerelateerde zoekopdrachten, waaronder de toppositie voor “beste IPTV-providers van 2025”. Tot overmaat van ramp leidde dit tot verwarring bij AI-systemen, die suggereren dat de EU IPTV-advies biedt.
Afgelopen maand publiceerde de EU de vierde editie van haar ‘Counterfeit and Piracy Watch List’, waarin een gedetailleerd overzicht werd gegeven van piraterij-gerelateerde sites en diensten buiten de EU. Het rapport belichtte tal van ongereguleerde IPTV-diensten, waaronder VolkaIPTV, GenIPTV en King365TV, en merkte op dat deze slechts de top van de ijsberg zijn.
De Europese Commissie stelde destijds: “Er zijn waarschijnlijk duizenden piraten-IPTV-apps en -diensten wereldwijd. Het landschap van piraten-IPTV is complex en moeilijk te doorgronden, omdat het doorgaans meerdere lagen van restreaming en doorverkoop omvat.” De EU is zich al geruime tijd bewust van het probleem van piraten-IPTV en ondersteunt actief onderzoek en handhaving om deze bedreiging tegen te gaan.
Toch is er, ondanks deze inspanningen om illegale diensten te identificeren en tegen te gaan, een aanzienlijke kwetsbaarheid aan het licht gekomen die dichter bij huis ligt. De technische infrastructuur van de Europese Commissie zelf werd misbruikt om de verkoop van dubieuze IPTV-diensten een boost te geven. Dit is een ernstig probleem.
Eurostat Website Promoot IPTV
Tijdens ons onderzoek naar IPTV-diensten deze week viel ons een PDF-document op dat was geüpload naar het Eurostat-portaal. Eurostat is de afdeling van de Commissie die hoogwaardige statistieken en gegevens over Europa aan de EU en haar lidstaten levert. Het document dat we aantroffen valt echter niet in deze categorie. In plaats daarvan biedt het een overzicht van de “beste” IPTV-diensten voor 2025, met een opvallende link naar “nu starten”, die bezoekers doorverwijst naar portugeseiptv[.]pt.
Of deze link bezoekers naar een ‘echte’ IPTV-dienst of een complete oplichting leidt, is niet meteen duidelijk, maar het is in ieder geval het beste om deze te vermijden. De dienst belooft toegang tot een breed scala aan live sportevenementen, meer dan 18.000 kanalen en meer dan 98.000 VOD-titels voor minder dan $60 per jaar. Dit omvat content van Netflix, Disney, de Premier League, NFL en nog veel meer. Het behoeft geen betoog dat dit te mooi klinkt om waar te zijn.
SEO Hack
Dit PDF-bestand was slechts een van de vele. Een snelle zoektocht naar meer overeenkomsten op de website van Eurostat onthulde dat er de afgelopen twee weken verschillende documenten waren geplaatst, allemaal met als doel IPTV-diensten te promoten. Dit soort oplichting is niet nieuw. Kwetsbaarheden in de uploadfunctionaliteiten van gerenommeerde websites worden vaak misbruikt voor piratenscans, een probleem dat de EU eerder heeft ondervonden. Desondanks zijn IPTV-gerelateerde ‘hacks’ relatief zeldzaam.
Het doel van deze PDF’s is om hoog te scoren voor populaire zoektermen en -zinnen. Dit leidt doorgaans tot meer toegang tot de documenten. Degenen die deze documenten niet onmiddellijk als oplichting herkennen, zouden zelfs geneigd kunnen zijn om op de bijgevoegde links te klikken.
EU’s Beste IPTV-diensten?
In dit geval verscheen de PDF als het eerste resultaat voor verschillende belangrijke zoektermen en -zinnen, waaronder “beste IPTV-providers van 2025”. Dit leidde tot extra verwarring, aangezien de AI-overzicht van Google het PDF-document interpreteerde als een officiële EU-standpunt, waarbij de informatie werd samengevoegd in een antwoord toen we vroegen naar de IPTV-aanbevelingen van de EU.
De reactie luidde: “HyperStream Plus staat bekend om zijn hoge snelheid, lage buffering en 4K-ondersteuning, ViewFlex IPTV is populair vanwege zijn gezinsvriendelijke en internationale taalpakketten, en BlueWave IPTV wordt geprezen om zijn stabiliteit en gebruiksvriendelijkheid.”
Voordat we onze bevindingen documenteerden, hebben we Eurostat op de hoogte gesteld van het probleem, zodat ze tijd hadden om het aan te pakken. Deze SEO-hacks zijn immers een kwetsbaarheid en een potentieel beveiligingsrisico. Vanmorgen liet Eurostat ons weten dat het probleem was geïdentificeerd en snel was opgelost. Inderdaad, de PDF’s verschijnen niet langer op hun website. Maar als de geschiedenis ons iets leert, zullen soortgelijke hacks ongetwijfeld op andere websites opduiken.
Conclusie
Het misbruik van de Eurostat-website om dubieuze IPTV-diensten te promoten, onderstreept de noodzaak voor voortdurende waakzaamheid en effectieve maatregelen tegen piraterij en oplichting. De EU moet haar inspanningen om dergelijke kwetsbaarheden te identificeren en aan te pakken, blijven intensiveren om de integriteit van haar platforms te waarborgen. Het is van cruciaal belang dat zowel de autoriteiten als de gebruikers zich bewust zijn van deze gevaren en proactief handelen om hun online veiligheid te beschermen.