do. mei 15th, 2025

Forum

Je dient in te loggen om berichten en onderwerpen te maken.

Windows 10-upgrade wordt nog agressiever

Page 1 of 2Volgende

Microsoft voert nogmaals meedogenloos de druk op voor Windows-gebruikers. De Windows 10-update wordt nu hoe dan ook automatisch doorgevoerd. Wegrennen heeft geen zin.

Of je het nu leuk vindt of niet, Microsoft blijft nog tot 29 juli proberen om je te laten upgraden naar Windows 10. Nu die deadline steeds dichterbij komt, drijft het bovendien de druk nog wat op, zo ontdekte ExtremeTech.De reus uit Redmond wil iedereen zo snel mogelijk op Windows 10 krijgen, om een slepende ondersteuning voor Windows 7 en 8.1 te voorkomen.

Verschillende acties, één resultaat

Microsoft voert al een tijdje systematisch de druk op voor Windows-gebruikers. Toch konden gebruikers voordien een update naar de nieuwe versie van Windows nog altijd afwenden door de boodschap weg te klikken. Dat zou volgens ExtremeTech nu ook geen optie meer zijn. Microsoft heeft de verandering zelfs niet aangekondigd.

GWX-New

Volgens het bewuste dialoogvenster staat de update gepland op een bepaalde datum. Onderaan in de kleine lettertjes vinden we “Deze update wordt automatisch gedownload en geïnstalleerd op basis van je PC-instellingen”. Er zijn tal van acties in het venster die je kan ondernemen, maar bijna allemaal hebben ze hetzelfde resultaat: je accepteert de update via ‘OK’, je voert de update onmiddellijk uit of je verandert de geplande datum. Alleen via ‘Klik hier’ kan je de upgrade weigeren. Je zou denken dat ook klikken op “X” een duidelijke boodschap is dat je de installatie niet wenst uit te voeren, maar dat blijkt niet langer het geval. Wanneer je het scherm wegklikt met “X”, wordt de upgrade nog altijd op de achtergrond uitgevoerd.

Donkere morgen

Win10

Het vroegere dialoogvenster waarbij ‘X’ klikken nog zin had

Microsoft kan als argument gebruiken dat de “X” in wezen geen manier is om iets af te wijzen. “X” dient in principe enkel om een venster te sluiten. Zo communiceert het bedrijf zelf naar ontwikkelaars toe. Maar toch gebruikte de softwaregigant onder meer in een vroegere versie van het dialoogvenster eerder al “X” om gebruikers net de mogelijkheid te geven om de update af te wijzen.

Het is ook zo dat veel gebruikers effectief de perceptie hebben dat ze de update kunnen afwenden via “X”. Op een donkere morgen zullen mensen dus opstaan met een splinternieuwe versie van het besturingssysteem hun pc. Niet alleen gaat dat fundamenteel in tegen hun eigen keuzevrijheid, maar de kans is heel reëel dat Microsoft gebruikers ook nog eens opzadelt met compatibiliteitsproblemen.

Service?

De gevolgen zouden dramatisch kunnen worden voor zowel Microsoft als de gebruiker zelf. De stap zou bij veel mensen het vertrouwen in zowel Microsoft als technologie in het algemeen een deuk kunnen geven. Voor veel mensen is hun pc namelijk nog altijd de ultieme verpersoonlijking van alles wat met technologie te maken heeft. Daarbij komt dat als je als gebruiker nu nog niet de overstap naar het nieuwe OS hebt gewaagd, je er duidelijk (nog) niet in geïnteresseerd bent.

Microsofts agressieve Windows 10-campagne heeft alles te maken met het verdienmodel achter Windows 10. Het draait niet langer om het kopen van een licentie. Microsoft ziet Windows 10 als een service. Daarbij horen inkomsten uit advertenties en aankopen die aan het nieuwe OS gebonden zijn. En dus wilt Microsoft zoveel mogelijk gebruikers op zijn nieuwe platform.

Als je je zelf zorgen maakt om de geforceerde Windows 10-update dan kan je gebruik maken van een tooltje dat we eerder al als download bespraken. Never10 voert zelf aanpassingen aan het register uit om de update af te wenden.

Toon volledig nieuwsbericht

Best slecht dat het sluiten van een venster er alsnog voor zorgt dat je de installatie krijgt doorgedrukt :(

Update: 27 Mei 2016 Bron: Zdnet 

ohhellno

 

Microsoft past Windows 10-upgrademelding aan na kritiek

Samenvatting: Microsoft past zijn updatebeleid voor Windows 10 opnieuw aan na felle kritiek op de recente wijzigingen. Toch verandert dat weinig aan de kern van het probleem.

Dinsdag berichtten we over de verhoogde druk die Microsoft uitoefent op Windows-gebruikers die nog een oudere versie van het OS gebruiken. PC-gebruikers kregen een pop-upbericht te zien waarin Microsoft hen meedeelde dat de upgrade naar Windows 10 alvast stond gepland. De enige uitweg om de update niet uit te voeren, was te vinden in de zin “Klik hier om de planning van de upgrade te wijzigen of de geplande upgrade te annuleren”.

“Extra kans”

Microsoft kreeg veel kritiek, ook van ons, omdat het onmogelijk was om de update te annuleren door op het kruisje te klikken. Dat was vooral een zorgwekkende zet omdat gebruikers in een vorige versie van de notificatie juist het kruisje móesten gebruiken om hun upgrade naar Windows 10 af te wenden. De compleet nieuwe benadering die Microsoft met zijn nieuwe notificatie toonde, kon dus bijna niets anders dan problemen opleveren.

De kritiek van zowel de media als bezorgde gebruikers is aangekomen. Het bedrijf uit Redmond vertelde aan de BBC dat het zijn melding nu heeft aangepast: “We hebben een andere notificatie toegevoegd die de tijd bevestigd waarop de upgrade gepland staat, en daarnaast gebruikers een extra kans biedt om de update te annuleren”.

Nog steeds een donkere morgen

Die “extra kans” zou bestaan uit een extra pop-up die verschijnt van zodra je op de bewuste ‘klik hier’-knop drukt. Toch schiet Microsoft daarmee de bal opnieuw mis. Het bedrijf lijkt duidelijk de kern van het probleem niet in te zien.

De doorsnee Windows 7 of 8(.1)-gebruiker zal nog steeds op diezelfde donkere morgen, zoals we die al eerder beschreven in ons artikel van dinsdag, wakker worden met Windows 10 geïnstalleerd op zijn PC. Waarom? Hij krijgt een zoveelste melding te zien waarin Microsoft Windows 10 aanbiedt, waarop hij zal denken: “Weg ermee!”. Daarna zal hij, waarschijnlijk zonder de hele notificatie door te lezen, gauw het kruisje aanklikken, om vervolgens nietsvermoedend en onbezorgd zijn leven verder te zetten. Met alle gevolgen, waaronder mogelijke compatibiliteitsproblemen, van dien.

‘Nee ik wil dit niet’-knop

De harde, onweerlegbare waarheid is namelijk dat het kruisje de achilleshiel in dit verhaal blijft. Het was eerder wél de manier om de upgrade te omzeilen. Dat maakt het argument, waarbij kan worden gesteld dat het kruisje normaliter dient om vensters te sluiten en niet om zaken te annuleren, irrelevant.

Ook Brad Chacos, redacteur voor PC World en zelfverklaarde Windows 10-fan, is niet enthousiast wat Microsofts recente wijziging aan de notificatie betreft. “Ik denk niet dat extra pop-ups toevoegen de situatie zal verbeteren. Microsoft zou allerminst een grote, overduidelijke ‘Nee ik wil dit niet’-knop moeten toevoegen aan de melding”, zo zegt hij tegen BBC.

 

Ps: een gelijkaardig artikel is te lezen op Tweakers 

 

 

Update: vrijdag 3 Juni 2016

Bron: Zdnet

Microsoft: “Ontevreden Windows 10-gebruikers kunnen weer downgraden”

Samenvatting: Nog nooit hebben zoveel gebruikers in één maand de overstap naar Windows 10 gemaakt. We spraken met Microsoft over het succes van de upgrade en de perikelen rond de upgrademelding.

Windows 10 upgrade

Beeld: T.Dallas / Shutterstock.com

Windows 10 nadert zijn eerste verjaardag. Een belangrijke mijlpaal voor Microsoft, want dat betekent dat ook het gratis upgradeprogramma voor bestaande gebruikers ten einde loopt.

Om nog zoveel mogelijk Windows 7 en 8(.1)-gebruikers te overtuigen, verhoogde Microsoft vorige week de druk om de gratis upgrade uit te voeren. Wat we als resultaat voorspelden, is ook uitgekomen. Gebruikers, of toch hun pc tenminste, voerden massaal de upgrade uit. Missie geslaagd.

Het wereldwijde marktaandeel van Windows 10 ging na afloop van de maand mei met 2,09 procent de hoogte in, dat weten we uit onderstaande gegevens van Net Applications. Die stijging is effectief de grootste die het bedrijf uit Redmond ooit met de upgrade wist binnen te halen over de periode van een maand.

windows-10-desktop-share-100664014-orig

Bron: Net Applications

We namen contact op met Microsoft en spraken met Jean-Benoit Van Bunnen, eindverantwoordelijke van Windows voor België en Luxemburg. We vroegen een reactie op de positieve cijfers omtrent het marktaandeel van Windows 10.

Van Bunnen: “Windows 10 heeft inderdaad heel veel positieve feedback ontvangen. Er zijn ondertussen meer dan 300 miljoen mensen die Windows 10 gebruiken. Dat is een heel goed resultaat. We merken ook dat de hoeveelheid upgrades in een erg constante lijn blijft verder gaan. Windows 7- en Windows 8-gebruikers die de upgrade uitvoerden, zijn heel tevreden. Ook met de nieuwe features. Windows 10 zien wij nu als een service. Dit is een laatste en definitieve versie van het besturingssysteem.”

ZDNet.be: De laatste adoptiecijfers van Windows 10 in België en Nederland, alsook de wereldwijde cijfers, lijken heel positief te zijn, niet?

Van Bunnen: “We bekijken wekelijks de cijfers voor België en Luxemburg, en daaruit blijkt dat er toch een heel positieve, en stabiele curve te zien is. De cijfers (die ook op ZDNet verschenen zijn, nvdr.) tonen dat Windows 10 nu bijna even populair is als Windows 7. We zijn ook tevreden als we opmerken dat die stijging niet alleen komt uit upgrades, maar ook uit de aankoop van nieuwe apparaten.”

ZDNet.be: Cijfers tonen aan dat er nog nooit zoveel nieuwe Windows 10-gebruikers zijn bijgekomen als de afgelopen maand het geval was. Wat is daar volgens u de verklaring voor?

Van Bunnen: “We merken inderdaad een kleine acceleratie op. Dat is vooral zo omdat we toch wel breder hebben gecommuniceerd in verband met de upgrade. Gebruikers kunnen nog tot 29 juli gratis upgraden.”

ZDNet.be: Zou ook niet de manier waarop Microsoft de afgelopen maand de upgrade aan gebruikers heeft gepresenteerd kunnen meespelen?

Van Bunnen: “Ja dat klopt, maar daarnaast hebben we deze maand ook wel verschillende aankondigingen gedaan rond Windows 10. Dat zal zeker ook een rol spelen.”

windows 10 melding malware phishing spyware rommel

 

ZDNet.be: De upgrade wordt sinds deze maand als aanbevolen update automatisch ingepland. Ook annuleren via het kruisje gaat niet meer. Is het niet mogelijk dat veel gebruikers de upgrade zo per ongeluk hebben doorgevoerd?

Van Bunnen: “We hebben inderdaad feedback ontvangen waarin gebruikers melden dat ze de upgrade hebben doorgevoerd, hoewel ze de melding toch probeerden te vermijden via het rode kruisje. Toch hebben wij een heel duidelijke notificatie. Het gaat om een aanbevolen update die op een bepaald moment staat geprogrammeerd. Die communicatie is vrij duidelijk. Je kan de timing veranderen of je kan hem annuleren.”

Wie de upgrade per ongeluk heeft doorgevoerd, kan opnieuw downgraden. Of Windows 10 verder blijven gebruiken.

ZDNet.be: Maar waarom is het gewoon niet mogelijk om net zoals bij een vorige versie van die melding de upgrade te vermijden via het kruisje?

Van Bunnen: “Ja dat punt begrijp ik. Ik heb daaromtrent ook al rechtstreekse feedback ontvangen. Omwille van die verwarring hebben we een aanpassing gedaan waarbij gebruikers een extra pop-up te zien krijgen om zo de upgrade alsnog te vermijden.”

ZDNet.be: Op sociale media verschijnt er momenteel ook veel feedback. Mensen posten tweets waarin ze hun ongenoegen uiten over de upgrade. Komt die boodschap aan bij Microsoft?

Van Bunnen: “Die dingen zie ik ook op Twitter. Lokaal kunnen wij niets anders doen dan die feedback opvangen en doorspelen naar Microsoft internationaal. We hebben nog geen reactie in verband met een eventuele aanpassing daarover terug ontvangen.”

ZDNet.be: Net als bij elke upgrade naar een nieuw besturingssysteem doen er zich vaak compatibiliteitsproblemen voor. Is het wel logisch dat jullie de upgrade op een dergelijke manier opdringen?

Van Bunnen: “De upgrade kan inderdaad compatibiliteitsproblemen opleveren, en daar bieden wij tools voor aan om dat op te vangen. Vandaar dat gebruikers ook de mogelijkheid krijgen om de datum van de upgrade te wijzigen. Als de upgrade voltooid is, en gebruikers ondervinden nog steeds problemen, dan kunnen zij terugkeren naar Windows 7 of 8.”

ZDNet.be: Zo’n downgrade uitvoeren na een voltooiing van de upgrade kost bijna een ganse dag werk. Dat zijn toch serieuze gevolgen voor veel mensen?

Van Bunnen: “Wij hebben het initiatief genomen om ontwikkelaars ervan te overtuigen om zo snel mogelijk hun software compatibel te maken met Windows 10. Natuurlijk is het zo dat dat tijd vergt. Er wordt aan gewerkt. Als apparatuur vandaag niet werkt met Windows 10 dan is dat dus omdat een fabrikant zijn drivers nog niet heeft geüpdatet. Voor oudere apparatuur kunnen er zich problemen voordoen. Wij bieden dan ook zelf IT-ondersteuning aan.”

ZDNet.be: Mensen die per ongeluk Windows 10 hebben binnengehaald en daar niet mee tevreden zijn, moeten dus maar gewoon downgraden achteraf?

Van Bunnen: “Ja, of ze kunnen Windows 10 verder blijven gebruiken.”

Bedankt voor dit informatief artikel Trozomu. Het is onderhand wel duidelijk waarom Microsoft zo graag iedereen zo snel mogelijk over wil laten gaan op Windows 10. Het hele verdienmodel van Microsoft is om Windows 10 heen gebouwd. Zie Windows 10 als een nieuwe printer. Die kosten tegenwoordig geen drol meer en kunnen ze net zo goed (net als bij Windows 10) gratis weggeven. De winst zit hem in de inktcartridges die ze ervoor verkopen. Die zijn verschrikkelijk duur. Microsoft verdient het niet aan Windows 10 maar aan de apps die je (hopelijk) in de Windows Store gaat kopen. Verder is het zo dat des te meer Windows 10 populair wordt er meer mensen zullen kiezen voor een Windows 10 tablet. Daar is nog een hoop te halen voor Microsoft omdat de tabletmarkt door 2 andere partijen (voor wat betreft besturingssysteem) gedomineerd wordt, namelijk Android (met name Samsung) en iOS (iPad van Apple). En als de Windows 10 tablet populair wordt zullen ook meer bedrijven en app bouwers apps gaan ontwikkelen voor Windows 10. Die dan weer via de Microsoft Store verkocht gaan worden, enz. enz.

Dit is in ieder geval mijn bescheiden mening. Ik vermoed dat Microsoft uiteindelijk zijn doelen wel zal bereiken maar momenteel lopen ze toch wat te hard van stapel. Teveel mensen zijn er nog niet klaar voor.

Update: 13/06/2016

bron: Zdnet

Zo draai je Windows 10-installatie ook na 30 dagen nog terug

Samenvatting: Microsoft geeft je een maand om je te bedenken nadat je de overstap maakt naar Windows 10, daarna kan je niet meer terug naar je oude OS. Met deze eenvoudige ingreep omzeil je die limiet.

windows10

Heb je de overstap gemaakt naar Windows 10, dan krijg je van Microsoft een maand de tijd om terug te komen op die beslissing. Nadat die tijd verstreken is, sluit het bedrijf definitief de terugweg af naar Windows 7 of Windows 8(.1) en zit je vast aan het nieuwe besturingssysteem.

Met een beetje voorbereiding kan je er echter voor zorgen dat je op elk moment nog terug naar je oude OS kan gaan, zonder je zorgen te maken over het verstrijken van de tijd. Het enige wat je daarvoor moet opofferen is wat geheugenruimte, en zelfs daar is een mouw aan te passen. Het komt erop neer dat je een kleine aanpassing maakt aan de installatiebestanden van je oude besturingssysteem, om te voorkomen dat Microsoft ze na een maand verwijdert.

Deze methode is toe te passen als je de upgrade nog niet hebt geïnstalleerd maar dat wel van plan bent, of als je al op Windows 10 zit maar de eerste maand nog niet verstreken is. Gebruik je op dit moment nog Windows 7 of 8, dan raden we je aan om een back-up te maken voor je overstapt naar het nieuwe OS.

W101.png W102.png

Afbeelding 1--> 2

  W103.png W105.png

Afbeelding 3 --> 4

W104.png

Afbeelding 5

Rol terug naar Windows 7 of 8 wanneer jij wil

Je krijgt een bericht te zien dat de benodigde bestanden verwijderd zijn, als je na deze ingreep probeert terug te rollen naar je oude OS. Om een terugkeer naar een vorige versie opnieuw mogelijk te maken, hoef je enkel de installatiebestanden weer hun originele naam te geven, of terug te zetten vanop je externe harde schijf. Dat kan op eender welk moment, en omzeilt dus de limiet van een maand die Microsoft je oplegt. Opgelet: heeft je Windows 10 onlangs een grote update gehad - na de verjaardagsupdate, bijvoorbeeld - dan zal je voor de vorige versie van het OS ook installatiebestanden onder de namen $Windows.~BT, $Windows.~WS en Windows.old vinden. Verwijder of hernoem deze eerst, vooraleer je de mappen van Windows 7 of 8 gaat herintroduceren.

Langzaam maar zeker dit over Internet vrijheids-mening, een revolutie eindelijk word .

Mooie internet tijden zijn voorbij niemand mag meer ( binnenkort dus ! ) W10 weigeren mocht Windows ook willen gebruiken, zelfs Linux binnenkort ook niet bruikbaar en op eigen wens zoals wij dat willen zou zijn mICROSOFT gaat voor dat ook zorgen ..

Tja, het is inderdaad een hele foute zet van MS om te zeggen dat het sluiten van het upgrade venster via het kruisje "x" alsnog de update doorvoert. Maar linux zal toch wel bruikbaar blijven. Waarom niet?

Ach rond praatjes te vinden ze zijn,dat Microsoft mee bemoeien zich rond Linux in korte toekomst zich ook wil ...etc.. :wacko:

Omdat het de Windows 10 problematiek betreft rond de gratis upgrade die al dan niet gepusht wordt naar de gebruikers van dit OS en die gewenst of niet gewenst is vond ik het nuttig om ook het volgende mede te delen, ik heb het om die reden dan ook niet geplaatst als een nieuw nieuws bericht omdat het toch nauw aansluit met het topic.

Update: Dinsdag 28 juni 2016

Bron: Zdnet 

Microsoft hoest 10.000 dollar op voor ongewenste upgrade

Samenvatting: Een ontevreden Windows-gebruiker sleepte Microsoft voor de rechter, met succes. De vrouw krijgt een stevige vergoeding.

windows10upgrade

De upgrade naar Windows 10 levert vele, vaak heftige reacties op. Terwijl velen vinden dat Microsoft de wereld een groot geschenk geeft, zijn andere van mening dat de softwarespecialist te opdringerig te werk gaat. Dat ondervonden ook een gamer en een weerstation. Nog anderen zijn zo ontevreden met de gratis upgrade dat ze Microsoft meteen voor de rechter sleuren.

De vrouw in kwestie is een reisagente uit Californië. Zij werd slachtoffer van de nieuwste upgrade-push waarbij gebruikers de melding van de update wel kunnen wegklikken, maar waarbij die zichzelf toch nog installeert. Bij de vrouw liep er tijdens de installatie ook nog iets mis, waardoor haar computer onbruikbaar werd. Voor haar was dat reden genoeg om de ruitenfabrikant voor de rechter te dagen.

Die gaf de vrouw in eerste instantie gelijk, maar Microsoft ging in beroep. Daar komt het bedrijf nu op terug: de kans dat ze zouden winnen is te klein, waardoor de kosten te hoog zouden oplopen. Ze hebben beslist hun verlies te minimaliseren en de vrouw 10.000 dollar uit te betalen.

Daarmee is de kous nog niet af voor Microsoft: deze zaak vormt immers een precedent dat andere drukkingsgroepen maar al te graag zullen aanhalen. Momenteel zou er sprake zijn van een grote rechtszaak tegen Microsoft, waarbij verschillende mensen samen tegen het bedrijf ten strijde trekken. Ondertussen kan Microsoft zich troosten met het idee dat het gedoe met misnoegde gebruikers na 29 juli zal stoppen, wanneer de upgrade betalend wordt.

Note: een gelijkaardig artikel is eveneens te lezen via Tweakers 

Page 1 of 2Volgende